Как да предотвратите хемороиди?

Непременно оптимизирайте начина си на живот

Време за четене: 2 минути

Нашият все по-бърз и стресиращ начин на живот спомага  хемороидите да се развиват и да измъчват все повече хора.  Със съзнателно хранене, умерено физическо натоварване и добра тоалетна хигиена хемороидите могат да бъдат предотвратени.
 
Правилното хранене спомага в превенцията на хемороиди. Изберете храни, които са богати на фибри и приемайте много течности.

Превенция чрез здравослвен и про-активен начин на живот

 

Вродената неустойчивост на съединителната тъкан може да увеличи шансовете за развитие на хемороидни алвеоли. С подходящия наклон и поради промяна в хормоните очаквайте те да се увеличат и по време на бременността. От друга страна положителна промяна в нашия начин на живот може много добре да повлияе върху двете основни причини за появата на ендемично заболяване. А те са: отслабването на тъканта в аналния канал и увеличения приток на кръв към хемороидните възглавнички.
Дълги „сесии” с тежки  напъвания на изхожданията, прекомерна употреба на лаксативи и хронична диария, заседнал начин на живот, както и с остаряването – всички тези причини могат да отслабят лигавицита, която държи хемороидите.
 Затлъстяването, запекът, хроничният бронхит, прекомерното физическо натоварване, дължащо се например на тежка работа и моторни спортове, продължително седене, както и други спортове, които увеличават коремното налягане, водят до увеличаване на притока на кръв към съдовите подложки

Препоръки за здравословен изход на червата

Въз основа на изброените причини и поведение, насърчаващо заболяването, могат да се извлекат подходящи превантивни мерки:

Обърнете внимание на диета с високо съдържание на фибри

Диетата с достатъчно хранителни фибри е основата за предотвратяване на запек и ректални нарушения. Плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни,  мюсли, трици, сусам и ленено семе осигуряват контролирано движение на червата.
•    Достатъчно приемане на течности
Добрите два литра на ден са важни, за да позволят на влакната да набъбнат адекватно, така че да не настъпва запек и изпражненията да останат еластични. За утоляване на жаждата използвайте вода, както и неподсладен чай. Сокът най-добре да се пие само с храната.
•    Избягвайте разслабителни
Опитайте се да запазите червата си достатъчно здрави, като поддържате фибри в диетата и да поддържате контролиран прием на течности. Лаксативите трябва да се използват само при спешни случаи, като медикаментозно-зависим запек. Червата трябва да "работят" колкото е възможно повече сами.
•    Контролирайте теглото си
Прекаленото качване на килограми  стимулира затлъстяването и дефицита на движение на червата. Опитайте бавно да намалите излишните килограми чрез диетична и нискомаслена диета, комбинирана с повишено физическо натоварване.
•    Умерено движение/Активен начин на живот
Физическата активност има положителен ефект върху храносмилателната ефективност. Фокусът е върху програми за издръжливост като плуване, колоездене, ходене или просто да се разхождате редовно. Комбинираните спортове, в които трябва да се повдигат много тежести, са доста неблагоприятни поради високото налягане в корема.
•    Правилна тоалетна хигиена
Деликатната кожа на ануса е най-доволна, когато след изхождане се почиства нежно без добавяне на сапуни- само с хладка вода. Също така избягвайте триене с твърда хартия. Медицинска препоръка е грижата за ануса с пречистен зехтин от аптеката, за да запази тази чувствителна кожа здрава и еластична.
•    Отпуснато, но не твърде дълго стоене в тоалетната
Важно е да седнете спокойно на тоалетната чиния  и ако е възможно, да освободите червата, когато чувството „трябва” е възникнало.  Но не и да оставате твърде дълго на тоалетната и да се напрягате.
•    Ако симптомите продължават, потърсете лекар
Когато има първи признаци на сърбеж, парене, напрежение или зачервяване, има шанс за пълно възстановяване предстоящите анални страдания.  Така че трябва да отидете на специалист възможно най-скоро. Не чакайте прекалено дълго поради наличието на необоснован срам или притеснение!

 Подходящи продукти 

Мехлем против хемороиди

  • SOS Bulgaria

© 2017-2018 SOS Bulgaria. Всички права са защитени. Фотографиите и текстовете на сайта са защитени от закона за авторските права. Всяко копиране на материали и снимки без писмено разрешение на притежателя на авторското право е забранено. По всички въпроси ни пишете на адрес sos.bulgarien@gmail.com

 

SOS е марка на фирма