Как да се предпазим от запек?

Така храносмилането остава в ритъм

 

Време за четене: 2 минути

Здравите черва и редовните движения на червата стимулират нашето благополучие. Със съзнателен начин на живот и добри хранителни навици, ние гарантираме едно добро храносмилане.
 
Хранене с високо съдържание на фибри помага срещу запек, но без достатъчен прием на течности, баластните вещества няма да ви помогнат, а напротив запушването ще бъде насърчено.

С хранене богато на фибри срещу чревната инерция

 

Баластните вещества (например от пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци) не се смилат в стомаха и тънките черва и по този начин те попадат несмлени в дебелото черво. Частично, те се отделят без промяна с изпражненията и увеличават теглото на изпражненията при свързване с вода. Основно баластните вещества ферментират предимно от чревната флора. По-голямата бактериална маса увеличава теглото на изпражненията. Това действа стимулиращо върху стените на дебелото черво и стимулира чревната активност.

Важно, когато имате храносмилателни проблеми: пийте много вода

Баластните вещества се нуждаят от достатъчно течност, за да се надуят. В случай на хранене  богато на фибри, трябва да се увеличи количеството на пиенето на течности, за да се запази плъзгането и подвижността на кашата в червата. Добрите два литра течност под формата на вода и неподсладени чайове трябва да са там през целия ден.

 

Киселините също подпомагат храносмилането

Плодовете, плодовите сокове и киселите ферментирали храни съдържат специфични киселини, които дават тласък на нашия храносмилателен тракт.

• млечна киселина: кисели млечни продукти, бульон от ръж, млечни зеленчуци, кисело-млечни зеленчукови сокове.

• Винена киселина: гроздов сок, най-много вино

• Ябълкова киселина: ябълков сок, най-много, гроздов сок, вино, костилкови плодове, сушени плодове.

• Лимонена киселина: цитрусови плодове, сок от цитрусови плодове

• Карбонова киселина: минерална вода, лековита вода, безалкохолни напитки

Спорта мобилизира червата

Всяка форма на физическо натоварване активира активността на червата, по-специално ходене, бягане, видове игрови спортове и гимнастика - особено тренинг на коремните мускули. И обратното, липсата на движение е истинска спирачка за храносмилане.

Повече ред в живота и в червата

Начинът на живот, балансът между професионалния и личния живот, управлението на стреса, управлението на конфликти и самоувереността са модерни концепции на нашето време. Тези влиятелни фактори показват как можем буквално да смиламе.

•Отървете се от натоварването на изпражненията всеки ден!Нормализирайте ритъма на живота си!

• Намерете редовен баланс между деня и нощта с редуващи се активни дейности и периоди на почивка, както и редовен режим на хранене.

• Ходете например всяка сутрин по едно и също време до тоалетната и опитайте да се освободите от фекалиите!

• Решете по най-добър начин наличните конфликти като останенете на спокойствие с вас и вашата среда.

• Избягвайте стреса и създавайте противоположни полюси с техники за релаксация като медитация, йога, автогенно обучение.

• Упражнявайте се в движението на червата и в ежедневието. Хората със запек често се отличават със своята  чистота и любов към реда. Принудителният контрол може също да накара червата да работят по-бавно.

 Подходящи продукти 

Слабително средство с макрогол

  • SOS Bulgaria

© 2017-2018 SOS Bulgaria. Всички права са защитени. Фотографиите и текстовете на сайта са защитени от закона за авторските права. Всяко копиране на материали и снимки без писмено разрешение на притежателя на авторското право е забранено. По всички въпроси ни пишете на адрес sos.bulgarien@gmail.com

 

SOS е марка на фирма