Какво представляват мазолите и как възникват?

Болезнено удебеляване на роговицата на краката

 

Време за четене: 2 минути

Мазолите  често се срещат на краката и ръцете като защитна реакция на кожата. Те обикновено са кръгли и болезнени удебелявания на роговицата, които приличат на „очите на птиците”.

Откъде идва терминът „Мазол”? 

 

Терминът "Мазол" се е използвал до към 16-ти век. Подобно на двусмислените имена на окото на врана или окото на свраката, те описват сходството на тази болезнена форма на удебеляване на роговицата с окото на птица.
Латинската дума за пилешко око е Clavus  и означава нокът.

 

Какво представляват мазолите?

Те са предимно кръгли удебелявания на роговицата, които растат в тъкан или имат форма на трън в тъканта. Характерно за мазолите е жълтеникавият рогов клин, намиращ се в средата, или също така израстък  с наклонен навътре връх. Той изглежда стъклен и наподобява  зеница.

Как се образуват мазолите?

 

Те са резултат от защитни кожни реакции. Мазолите се образуват в продължение на дълго време в чувствителните области, където костите или твърдите обувки се търкат по кожата. Постоянното налягане или напрежение в области близо до костите стимулират производството на мазоли, които служат като буфери. Когато обувките натискат пръстите на краката, два пръста се търкат един с друг или се налага да се натоварват прекалено много на определени места в стъпалото, тогава мазолите се образуват по-лесно.
Мазолите имат твърда повърхност от външната страна на големия или на малкия пръст, както и на пръстите на краката. Между пръстите местата са по-защитени от мазоли и поради това са по-меки.
Недостатъчната грижа за краката, което означава навременно и правилно рязане на ноктите, небрежното отстраняване на роговицата и неизползване на кремове, както и твърде тесните или неправилни обувки, причиняват нарастване и удебеляване на роговицата.

Къде могат да се образуват мазоли?

Мазолите могат да се оформят на пръсти, между пръстите или на стъпалата на краката. Мазолите на стъпалата обикновено лежат върху горната част на средните кости на крака и на пръстите на краката близо до ставите на пръстите.
Хора, които имат плоски стъпала, дюстабан или остеоартрит върху ставите на пръстите, при едновременно носене на неподходящи обувки имат по-висок риск от образуване на мазоли в сравнение с другите хора. При тях натоварването на стъпалото на крака е по-голямо или мобилността на пръстите е ограничена.
Също така могат да бъдат засегнати и ставите на пръстите на ръцете. Места под натиск на пръстите на ръцете възникват по- често при хора, които пишат много с писалки и плътно ги държат.

 


Мазоли или брадавици?

В някои случаи двете явления могат да се сбъркат. При това разликата, направена от почти контрастиращата текстура на повърхността, е съвсем ясна -  повърхността на мазола е доста гладка, защото растежът отива навътре. Като допълнение мазолите са чувствителни на натиск и болят. Брадавиците се характеризират с ръстеж по височина и видимо издигане на кожата. При тях липсва дупката в средата, а също и „зеницата” в мазола.

 Подходящи продукти 

Течност против мазоли

  • SOS Bulgaria

© 2017-2018 SOS Bulgaria. Всички права са защитени. Фотографиите и текстовете на сайта са защитени от закона за авторските права. Всяко копиране на материали и снимки без писмено разрешение на притежателя на авторското право е забранено. По всички въпроси ни пишете на адрес sos.bulgarien@gmail.com

 

SOS е марка на фирма