Съвети за предотвратяване и защита от херпеси по устните

Засегнатите трябва да се запознаят с написаното и да го вземат под внимание. 

 

Време за четене: 3 минути

Херпесът по устни е от спящите херпесни вируси, причиняващ образуване на воднисти заразни мехурчета на устните. Най-добрата превенция е разпознаването на факторите, които го задействат, за да бъдат избегнати целенасочено.

Мехурчетата по устните са не само визуално смущаващи. Често те се свързват и със силен сърбеж. Ние ви даваме съвети как можете да предотвратите образуването на херпеси.

Страдащите от херпес трябва да обърнат внимание 

 

Засегнатите лица обикновено знаят от дълъг опит кои фактори могат да причинят развитие на херпес и следователно се опитват да избегнат тези ситуации, доколкото е възможно. Когато имунната система е отслабена, например при настинки, стрес, промени в климата, както и умора, чувсто на възмущение или хормонални промени това може да доведе до образуване на херпес. След това вирусите, които са възникнали в нервния възел на лицето, мигрират обратно към първоначалното място на инфекцията и се размножават там експлозивно.

 

Най-често срещани причини за поява на херпес и как можете да им противодействате. 

По-долу ще ви представим най-често срещаните причини  за възникване на херпеси и как можете конкретно да им противодействате:
•    Стрес
•    Стресът натоварва имунната система и може да доведе до реактивиране на херпесвирусите. Равновесието между фазите на стрес и релаксация има положителен ефект върху предотвратяването на устните мехури. Компенсаторни мерки, като спортни дейности или техники за релаксация оказват благоприятно въздействие в тези случаи.
•    Интензивно слънчево облъчване
•    Прекаленото облъчване с ултравиолетови лъчи благоприятства развитието на херпес мехурите. Рискът за образуване на херпеси се увеличава особено по време на престой на море или на планина. За съжаление времето през отпуската е времето, през което засегнатите хора страдат. Многократното използване на балсам за устни с висок фактор за защита от светлина може да има превантивна защита.
•    Отслабена имунна система
•    Когато се появят първите признаци на неразположение и заболяване, латентните херпесни вируси стават също активни. Следователно, „херпесните пациенти” винаги трябва да засилват имунната си система. Независимо дали става дума за здравословна жизненоважна хранителна диета, редовни упражнения на свеж въздух, достатъчен сън или съзнателно отпускане.
•    Наранявания близо до устата
•    При механично дразнене близо до устата, херпесвирусите лесно се появяват. Нежелани въздействия от инструменти, използвани в устната кухина, както и от зъбни протези и скоби или малки порязвания по време на бръснене, представляват риск от инфекция.
•    Менструален цикъл
•    "Herpes menstrualis" означава предпочитаната поява на херпес по устните в рамките на периода на менструация. Смята се, че хормоналните колебания в женския цикъл могат да стимулират появата на херпеси. Жените, които образуват по-често херпеси през менстуралния си цикъл, трябва да се опитват да избягват останалите фактори, които задействат образуването на херпеси.
•    Ситуации, свързани с липсата на хигиена
•    За много хора е достатъчно да гледат мръсни ястия или нехигиенична среда, за да усетят изтръпване на устните. Често се активира стара реакция от известна неприятна ситуация, която трудно може да се спре. Идеята за развитие на херпес сама по себе си може да бъде достатъчна причина в тези случаи. Тук е необходимо ментално препрограмиране. Това обаче може да се научи.

Лизин може да предпази от повторна поява на херпеси.

 

Няколко проучвания показват, че висока концентрация на аминокиселинен лизин може да намали растежа на херпесвирусите. Поддържащият прием на високодозиран лизин може следователно да бъде полезен за диетичното лечение на херпесите, за да се ограничат симптомите за тяхната поява или дори да се предотврати напълно появата им. Прочетете нашата статия "Как L-лизинът може да помогне в лечението на херпес " и прочетете повече за аминокиселините и техните свойства.

 Подходящи продукти 

Лепенки против херпеси за устни

Гел против херпеси за устни

  • SOS Bulgaria

© 2017-2018 SOS Bulgaria. Всички права са защитени. Фотографиите и текстовете на сайта са защитени от закона за авторските права. Всяко копиране на материали и снимки без писмено разрешение на притежателя на авторското право е забранено. По всички въпроси ни пишете на адрес sos.bulgarien@gmail.com

 

SOS е марка на фирма