Суха кожа - какво помага?

Отговорът се крие в правилното почистване и грижа за кожата

 

Време за четене: 3 минути

Сухата кожа е бедна на мазнини и влага. С подходяща ежедневна грижа, защитният й слой може да се регенерира и съдържанието на мазнини и влага да се оптимизира.

Сухата кожа е и чувствителна в същото време

Сухата кожа се разпознава по грубата и крехка повърхност, която лесно се напуква. Поради липсата на мазнини и влага, сухата кожа губи еластичност и по-бързо се образуват бръчки. Онези, които са засегнати, често се оплакват също и от подуване и сърбеж. Много сухата кожа също се характеризира със зачервяване и напукване. Тя е чувствителна и лесно раздразнителна спрямо външни влияния и също така има тенденция към възпаление. Медицинското състояние на сухата кожа се характеризира с намалена активност на мастните жлези и намалена способност за свързване с вода, както и нарушена структура на роговия слой.

 

Кожната бариера трябва да се укрепва ежедневно

 

За да третираме правилно нашия най-голям орган, трябва да вникнем в структурата на кожата. Нашата кожа се състои от три основни слоя. Подкожната тъкан с мастна тъкан и кръвоносни съдове представлява най-дълбокият или най-вътрешният слой. Над него се крие епидермисът със съединителна тъкан, кръвоносни съдове, нерви и мускулни клетки. Епидермисът се състои от по-нисък основен слой и рогов слой. Клетките в роговия слой се свързват от епидермални липиди. Тези липиди са изключително важни за здравата кожа: те създават защитна бариера и задържат влага. Роговият слой предпазва от влиянието на околната среда и стабилизира баланса на влагата в кожата. Ако този защитен слой е разрушен, кожата губи влага, изсъхва забележимо и става по-чувствителна към външни фактори.

Дехидратираната кожа се нуждае от специални продукти за грижа

 

Кремовете за кожа се основават на смес от мазнини и вода. Решаващo за съответния тип кожа е разпределението на мазнините и водата. Допълващите елементи, които комбинират водата и мазнината, за да образуват емулсия, са емулгатори или повърхностноактивни вещества.

Сухата кожа се радва на високомаслени емулсии, тъй като те оставят лек филм от мазнина върху кожата и намаляват отделянето на собствената й влага. Мазнината също така защитава роговия слой и го прави по-гъвкав.

От значение е и естеството на използваната мазнина или масло. Естествени мазнини като бадемово масло или масло от ший се доближават с композицията си до кожната мазнина и поради това се абсорбират особено добре от кожата.

Почистващите продукти за суха кожа трябва да предпазват киселинния защитен слой

Само продукти, които не увреждат допълнително кожната бариера и киселинния слой, са подходящи за почистване на суха кожа. За всеки случай трябва да се включат и овлажняващи агенти. Важното тук е т.нар. РН-стойност. Киселинната мантия на здравата кожа има рН стойност между 4 и 6,5. Съответно, използваните продукти трябва да бъдат избрани така, че да са pH неутрални за кожата. Стойност на рН под 7 е киселинна, докато 7 е основният или алкален диапазон. Водата има неутралната стойност на рН 7. Това рН е над стойността на киселинната мантия, което обяснява, че кожата след измиване с вода може да се почувства по-суха и трябва да бъде намазнена. Конвенционалните сапуни имат рН между 8 и 11 и следователно са неподходящи.

Почистващите продукти за суха кожа трябва да предпазват киселинния защитен слой

Особено сухата и раздразнена кожа с тенденция към екзема и възпаление се обогатява от комбинираните микросребърни препарати с мазнини и витамини. Например, кремът SOS с микро сребро съдържа пантенол - стабилната форма на витамин В пантотенова киселина, която насърчава обновяването на кожата. Мазнините поддържат кожата еластична и предпазват от обезводняване. Соевото масло има ефект на изглаждане на кожата, а глицеринът осигурява хидратация на кожата. Ако предпочитате като форма употребата на пяна вместо крем,  SOS пяната с микро сребро е добра алтернатива на крема.

 Подходящи продукти 

Микро сребърна пяна за суха кожа на тялото

Микро сребърен крем за суха кожа, 100 мл

Микро сребърен лосион за суха кожа, 200 мл

  • SOS Bulgaria

© 2017-2018 SOS Bulgaria. Всички права са защитени. Фотографиите и текстовете на сайта са защитени от закона за авторските права. Всяко копиране на материали и снимки без писмено разрешение на притежателя на авторското право е забранено. По всички въпроси ни пишете на адрес sos.bulgarien@gmail.com

 

SOS е марка на фирма