Температура при децата

Правилно отчитане и реакция

 

Време за четене: 2 минути

Децата с висока температура често могат да бъдат разпознати по външни признаци. Уморени очи, горещо и зачервено лице, кожата на тялото, обаче, бледа, а крайниците студени. Детето е с неспокойно поведение и обикновено без апетит. Също така, забележима топлина в областта на врата може да е възможна индикация за треска. При тези симптоми трябва да се провери телесната температура на детето.

Как най-добре да измерваме температурата на детето?

 

Старият живачен термометър за щастие вече не може и не трябва да се използва. Днес има вече много сигурни и приятни цифрови методи за измерване. Съвременните устройства също работят със звуков сигнал за правилната продължителност на измерването и съхраняват предишните си показания.

Най-точното измерване дава термометъра в дупето. За да не се мърдат по време на измерването, дечицата трябва да лежат по корем или настрани, с изправени крака. Върхът на термометъра се смазва с вазелин преди поставянето му в ректума.

При деца на възраст над пет години температурата може да бъде измерена и под езика. Измерванията под мишницата не се препоръчват при кърмачета, защото не държат ръката си достатъчно дълго и достатъчно близо до горната част на тялото.
Термометрите за ухо също са популярни, тъй като те измерват внимателно и бързо. Трябва да се има предвид, че течения или ушна кал може да фалшифицират измерената стойност.

Термометрите с инфрачервени лъчи за челото предлагат известен комфорт, но не достигат точността на ректалното измерване.

При всички методи за измерване трябва да се спазват следните правила:

    - Никога не оставяйте децата сами с термометъра!
    - Измервайте температурата регулярно и я записвайте, за да може да представите на педиатъра точна информация за нейното вариране.

 

Какъв е най-добрият подход за лечение при температура?

 

Ако детето не усеща втрисане, обвийте тялото му с охлаждаща обвивка (чаршаф) или влажна кърпа върху челото. Като алтернатива, за охлаждане на главата има модерни пластири за деца, които се прилепват към горещото чело. Благодарение на геловото фолио, пластирът от серията SOS е особено удобен за носене върху кожата. Той е самозалепващ се и охлажда много по-дълго от една обикновена мокра кърпа, която бързо се затопля след поставяне на горещото чело, а и може да се размести, докато се движите. Лепенките против температура може да се отстраняват лесно и напълно безболезнено и не оставят остатъци от лепило върху кожата.

 

Охлаждането на цялото тяло или хладка баня също може да помогне за разсейване на топлината на тялото. За да се избегне по-нататъшно прегряване, децата с висока температура не трябва да бъдат обличани твърде топло. Постелките и завивките трябва да се сменят по-често, за да се чувстват мъниците по-приятно. След треска се изисква почивка на легло, за да може малкият организъм да се възстанови. Разбира се, всички тези мерки работят най-бързо с любезно внимание и нежна грижа.

Леко повишение на температурата обикновено не е необходимо да се лекува с антипиретични средства. Ако има висока температура, педиатърът ще реши след задълбочено изследване и диагностициране дали да предпише подходящо за възрастта лекарство.

 Подходящи продукти 

Лепенки против температура за деца

  • SOS Bulgaria

© 2017-2018 SOS Bulgaria. Всички права са защитени. Фотографиите и текстовете на сайта са защитени от закона за авторските права. Всяко копиране на материали и снимки без писмено разрешение на притежателя на авторското право е забранено. По всички въпроси ни пишете на адрес sos.bulgarien@gmail.com

 

SOS е марка на фирма